- Μουσείο, Ναυτικό και Περιβαλλοντικό Φισκάρδου (Κεφαλονιάς)
- Το μουσείο του όμορφου μικρού λιμανιού του Φισκάρδου λειτουργεί, από το 1998, στο παλαιό κτίριο που μέχρι πριν από λίγα χρόνια στέγαζε το σχολείο και ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του τοπικού Ναυτικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου.
Η συλλογή του μουσείου εκτίθεται κατά θεματικές ενότητες στην ψηλοτάβανη αίθουσα αριστερά της εισόδου.
Καθεμία από αυτές τις ενότητες συνοδεύεται από πλούσιο πρωτότυπο εποπτικό υλικό, το οποίο έχουν επιμεληθεί τα μέλη του συλλόγου, καθώς και νέοι απ’ όλη την Ευρώπη, που προσφέρουν εθελοντική εργασία στο μουσείο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Στην αρχή της έκθεσης δίνονται πληροφορίες για την ιστορία του νησιού, τις φυσικές του ομορφιές (σπήλαια, Εθνικός Δρυμός Αίνου, παραλίες), τη θαλάσσια ζωή και την απειλή της μόλυνσης της θάλασσας.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται θραύσματα κεραμικής και φωτογραφίες από το νεκροταφείο που ανασκάπτεται από το 1992 κοντά στο Φισκάρδο. Το νεκροταφείο αυτό ήταν χωρισμένο σε διαφορετικούς χώρους, καθένας από τους οποίους περιείχε τάφους που ανήκαν στην ίδια οικογένεια, και χρησιμοποιήθηκε από το 2ο έως τον 4ο αι. μ.Χ. Στους τάφους αυτούς βρέθηκαν πολλά αγγεία και γυάλινα αντικείμενα. Μία από τις σαρκοφάγους που βρέθηκαν στο νεκροταφείο μπορείτε να δείτε στην αυλή του μουσείου, μπροστά από την είσοδο.
Σε μία γωνία της αίθουσας εκτίθενται συντρίμμια ενός βρετανικού πολεμικού αεροπλάνου τύπου Bristol Beaufighter, που είχε πέσει κοντά στο Φισκάρδο. Ακριβώς δίπλα θα δείτε διάφορα κεραμικά σκεύη από ναυάγια, ενώ απέναντι, στη μέση της αίθουσας, έχει συγκεντρωθεί εποπτικό υλικό για τη διαδικασία απολίθωσης.
Στη συνέχεια δίνονται πληροφορίες για τη γεωλογία του νησιού, τους σεισμούς, για τα εντυπωσιακά σπήλαια Δρογκαράτη και Μελισσάνης και για τα ασβεστολιθικά πετρώματα.
Στη μία από τις δύο μεγάλες προθήκες που ακολουθούν, παρουσιάζονται πολλά είδη ασπόνδυλων θαλάσσιων οργανισμών, ενώ στην άλλη δίνονται πληροφορίες για την εξέλιξη της μελέτης και της εκμετάλλευσης των φυτών από τον 5ο αι. π.Χ. έως τις μέρες μας.
Επίσης, στην ίδια πλευρά της αίθουσας, μπορείτε να διαβάσετε για τη ζωή της θαλάσσιας χελώνας, του καρχαρία, της φάλαινας, καθώς και για το πλαγκτόν και την ποσειδώνια (Posidonia oceania), ένα είδος φυκιού πρωταρχικής σημασίας, καθώς, εκτός από την τροφή που παρέχει στους μικροοργανισμούς, χρησιμοποιείται από αυτούς ως καταφύγιο και τόπος αναπαραγωγής.
Τέλος, από το ταβάνι, στη μέση της αίθουσας, κρέμεται ο σκελετός μιας μικρής φάλαινας.
Τμήμα του εκθεσιακού χώρου του Ναυτικού και Περιβαλλοντικού Μουσείου Φισκάρδου· επάνω διακρίνεται ο σκελετός μικρής φάλαινας.
Μερική άποψη του εκθεσιακού χώρου του Ναυτικού και Περιβαλλοντικού Μουσείου Φισκάρδου.
Εξωτερική άποψη του Ναυτικού και Περιβαλλοντικού Μουσείου Φισκάρδου.
Η σαρκοφάγος στην αυλή του Ναυτικού και Περιβαλλοντικού Μουσείου Φισκάρδου.
Παρουσίαση εποπτικού υλικού για τη ζωή στη θάλασσα στο Ναυτικό και Περιβαλλοντικό Μουσείου Φισκάρδου.
Dictionary of Greek. 2013.